| Τίτλος | ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ / Principles of Clinical Nutrition |
| Κωδικός | ΙΑ0400 |
| Σχολή | Επιστημών Υγείας |
| Τμήμα | Ιατρικής |
| Κύκλος / Επίπεδο | 1ος / Προπτυχιακό |
| Περίοδος Διδασκαλίας | Χειμερινή |
| Υπεύθυνος/η | Μιχαήλ Χουρδάκης |
| Κοινό | Ναι |
| Κατάσταση | Ενεργό |
| Course ID | 200000433 |
Πρόγραμμα Σπουδών: ΠΠΣ Τμήματος Ιατρικής (2014-2019)
Εγγεγραμμένοι φοιτητές: 0
| Κατεύθυνση | Τύπος Παρακολούθησης | Εξάμηνο | Έτος | ECTS |
|---|---|---|---|---|
| Κορμός | Επιλογής | 7 | 4 | 2 |
| Τίτλος | ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ |
| Ακαδημαϊκό Έτος | 2019 – 2020 |
| Περίοδος Τάξης | Χειμερινή |
| Διδάσκοντες μέλη ΔΕΠ |
|
| Ώρες Εβδομαδιαία | 2 |
| Class ID |
600150302
|
| Τμήμα | Διδάσκοντες |
|---|---|
| 1. Εργ. Υγιεινής |
Πρόγραμμα Τάξης
| Κτίριο | Ιατρικής (αμφιθέατρο) |
| Όροφος | Όροφος 1 |
| Αίθουσα | ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ Α (72) |
| Ημερολόγιο | Δευτέρα 16:00 έως 18:00 |
Τύπος Μαθήματος
- Γενικών Γνώσεων
- Επιστημονικής Περιοχής
Κατηγορία Μαθήματος
Ειδικού Υποβάθρου / Κορμού
Τρόπος Παράδοσης
- Πρόσωπο με πρόσωπο
Ηλεκτρονική Διάθεση Μαθήματος
- e-Οδηγός Σπουδών https://qa.auth.gr/el/class/1/600150302
- Στον ιστοχώρο του Τμήματος: https://www.facebook.com/groups/257553714287273/
Γλώσσα Διδασκαλίας
- Ελληνικά (Διδασκαλία, Εξέταση)
- Αγγλικά (Εξέταση)
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η παροχή προς τους φοιτητές ιατρικής της γνώσης του ρόλου της διατροφής στην εξάσκηση της ιατρικής επιστήμης, της ιατρικής έρευνας, της προαγωγής υγείας και στην πρόληψη νοσημάτων.
• Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, στην πρόκληση, στην πρόγνωση και στη θεραπεία των νοσημάτων
• Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση της υγείας καθόλο τον κύκλο της ζωής
• Να μπορεί ο φοιτητής να λάβει και να κατανοήσει ένα πλήρες διατροφικό ιστορικό από τον ασθενή
• Να εξηγηθούν οι τύποι τροφίμων που αποτελούν πλήρη, περιορισμένη και ενισχυμένη δίαιτα
• Να πράττει διατροφική αξιολόγηση βασιζόμενος σε φυσικά ευρήματα και εργαστηριακές τιμές
• Να ενημερώνει υγιείς και ασθενείς σχετικά με την επάρκεια της δίαιτάς τους
• Να μπορεί να αξιολογεί τις «παράδοξες» δίαιτες και τις δημοφιλείς διατροφικές πρακτικές
• Να μπορεί να απαντά συνήθεις διατροφικές ερωτήσεις των ασθενών
• Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη, στην πρόκληση, στην πρόγνωση και στη θεραπεία των νοσημάτων
• Να εξηγηθεί ο ρόλος της διατροφής στη βελτίωση της υγείας καθόλο τον κύκλο της ζωής
• Να μπορεί ο φοιτητής να λάβει και να κατανοήσει ένα πλήρες διατροφικό ιστορικό από τον ασθενή
• Να εξηγηθούν οι τύποι τροφίμων που αποτελούν πλήρη, περιορισμένη και ενισχυμένη δίαιτα
• Να πράττει διατροφική αξιολόγηση βασιζόμενος σε φυσικά ευρήματα και εργαστηριακές τιμές
• Να ενημερώνει υγιείς και ασθενείς σχετικά με την επάρκεια της δίαιτάς τους
• Να μπορεί να αξιολογεί τις «παράδοξες» δίαιτες και τις δημοφιλείς διατροφικές πρακτικές
• Να μπορεί να απαντά συνήθεις διατροφικές ερωτήσεις των ασθενών
Γενικές Ικανότητες
- Εφαρμογή της γνώσης στην πράξη
- Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις
- Λήψη αποφάσεων
- Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον
- Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
Περιεχόμενο Μαθήματος
Βασικές αρχές διατροφής
[αρχές, ομάδες τροφίμων, διατροφική/ανθρωπομετρική αξιολόγηση, λήψη διατροφικού ιστορικού, εκτίμηση κατάστασης θρέψης]
Διατροφή σε Υγιείς –1
[ενήλικες, υπερήλικες, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες προ/μετα εμμηνόπαυση, κυοφορούσες, θηλάζουσες, νεογνά]
Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων και Διατροφής
[επίδραση του φαρμάκου στην πρόσληψη, στην απορρόφηση, στο μεταβολισμό, στις βιταμίνες, καθώς και της τροφής στην απορρόφηση, απέκκριση, διαθεσιμότητα και μεταβολισμό του φαρμάκου]
Διατροφή σε Καρδιαγγειακά νοσήματα
[Αθηρωμάτωση, Αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, πρόληψη – Μεσογειακή Δίαιτα]
Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη
[Τύπου Ι, ΙΙ, ινσουλινοαντίσταση, διατροφική επιμόρφωση διαβητικού ασθενούς, διαχείριση υπερ/υπογλυκαιμιών]
Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-1 και νεφρών
[ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, νεφρική ανεπάρκεια]
Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-2
[έλκη, κοιλιοκάκη, κολίτιδα, Ca ΓΕΣ, διάρροια, δυσκοιλιότητα. ΣΕΕ]
Διατροφή σε Νεοπλάσματα
[ως παράγοντας έκλυσης ή πρόληψης, επίπτωση του καρκίνου, επίπτωση της θεραπείας, στρατηγικές διατροφικής υποστήριξης]
Διατροφή σε Μεταβολικό Στρες
[σήψη, τραύμα, έγκαυμα, χειρουργείο, εντερική- παρεντερική διατροφή, διατροφή στη Μ.Ε.Θ.]
Διατροφή σε ειδικές καταστάσεις
[βουλιμία, ανορεξία, μεταβολικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, αλλεργίες, δυσανεξίες, μεταμοσχεύσεις]
Διατροφή και Παχυσαρκία
[διατροφική διαχείριση, οδηγίες πρόληψης, στρατηγικές αντιμετώπισης]
Παρουσίαση Εργασιών
[αρχές, ομάδες τροφίμων, διατροφική/ανθρωπομετρική αξιολόγηση, λήψη διατροφικού ιστορικού, εκτίμηση κατάστασης θρέψης]
Διατροφή σε Υγιείς –1
[ενήλικες, υπερήλικες, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες προ/μετα εμμηνόπαυση, κυοφορούσες, θηλάζουσες, νεογνά]
Αλληλεπιδράσεις Φαρμάκων και Διατροφής
[επίδραση του φαρμάκου στην πρόσληψη, στην απορρόφηση, στο μεταβολισμό, στις βιταμίνες, καθώς και της τροφής στην απορρόφηση, απέκκριση, διαθεσιμότητα και μεταβολισμό του φαρμάκου]
Διατροφή σε Καρδιαγγειακά νοσήματα
[Αθηρωμάτωση, Αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμίες, πρόληψη – Μεσογειακή Δίαιτα]
Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη
[Τύπου Ι, ΙΙ, ινσουλινοαντίσταση, διατροφική επιμόρφωση διαβητικού ασθενούς, διαχείριση υπερ/υπογλυκαιμιών]
Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-1 και νεφρών
[ήπαρ, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, νεφρική ανεπάρκεια]
Διατροφή σε παθήσεις του ΓΕΣ-2
[έλκη, κοιλιοκάκη, κολίτιδα, Ca ΓΕΣ, διάρροια, δυσκοιλιότητα. ΣΕΕ]
Διατροφή σε Νεοπλάσματα
[ως παράγοντας έκλυσης ή πρόληψης, επίπτωση του καρκίνου, επίπτωση της θεραπείας, στρατηγικές διατροφικής υποστήριξης]
Διατροφή σε Μεταβολικό Στρες
[σήψη, τραύμα, έγκαυμα, χειρουργείο, εντερική- παρεντερική διατροφή, διατροφή στη Μ.Ε.Θ.]
Διατροφή σε ειδικές καταστάσεις
[βουλιμία, ανορεξία, μεταβολικά νοσήματα, ρευματικά νοσήματα, νευρολογικά νοσήματα, αλλεργίες, δυσανεξίες, μεταμοσχεύσεις]
Διατροφή και Παχυσαρκία
[διατροφική διαχείριση, οδηγίες πρόληψης, στρατηγικές αντιμετώπισης]
Παρουσίαση Εργασιών
Τύποι Εκπαιδευτικού Υλικού
- Σημειώσεις
- Διαφάνειες
- Βιβλίο
Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών
Χρήση Τ.Π.Ε.
- Χρήση Τ.Π.Ε. στη Διδασκαλία
- Χρήση Τ.Π.Ε. στην Επικοινωνία με τους φοιτητές
Οργάνωση Μαθήματος
| Δραστηριότητες | Φόρτος Εργασίας | ECTS | Ατομικά | Ομαδικά | Erasmus |
|---|---|---|---|---|---|
| Διαλέξεις | ✓ | ||||
| Σεμινάρια | ✓ | ||||
| Μελέτη και ανάλυση βιβλίων και άρθρων | ✓ | ||||
| Σύνολο |
Αξιολόγηση Φοιτητών
Μέθοδοι Αξιολόγησης Φοιτητών
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εξέταση με Ερωτήσεις Σύντομης Απάντησης (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Γραπτή Εργασία (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
- Προφορική Εξέταση (Διαμορφωτική, Συμπερασματική)
Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία μαθήματος (Εύδοξος)
1. Αρχές Κλινικής Διατροφής, Τύπος: Σύγγραμμα, L Sobotka, S. Allison, A.Forbes A, O. Ljungqvist, R. Meier, M. Pertkiewicz, P. Soeters, 2012, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-93-4273-5
2. ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ, Τύπος: Σύγγραμμα, ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ, 2007, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-98037-1-7
2. ΑΡΧΕΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ, Τύπος: Σύγγραμμα, ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛ. ΚΟΥΒΕΛΑΣ, 2007, ΜΙΧΑΗΛ ΧΟΥΡΔΑΚΗΣ, ISBN: 978-960-98037-1-7
Τελευταία Επικαιροποίηση
03-06-2015