Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Thessaloniki Mini Trauma Conference, 21 Οκτωβρίου 2023, Κεντρικό Αμφιθέατρο - Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου

Αγαπητοί φίλοι

Το τραύμα και η αντιμετώπισή του δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί πάρεργο της υγειονομικής κοινότητας της χώρας μας. Δεν αρκούν οι αυτοσχέδιοι ηρωισμοί και το φιλότιμο, απαιτείται επειγόντως εθνικό σχέδιο συστηματικής αντιμετώπισης του κρίσιμου τραύματος.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Τραύματος, χωρίς Κέντρα Τραύματος, χωρίς Εθνικό Σύστημα Καταγραφής Τραύματος, ενώ ταυτόχρονα απουσιάζει οποιαδήποτε συγκροτημένη στρατηγική ποιοτικού ελέγχου του επιπέδου φροντίδας στους τραυματίες.

Η ασυνέχεια χαρακτηρίζει τη διαχείριση του τραυματία σε όλες τις φάσεις της πορείας του από τον τόπο του συμβάντος μέχρι το ΤΕΠ ή την αίθουσα του χειρουργείου και τη ΜΕΘ. Αν και περιστασιακά καταγράφονται εξαιρετικές επιδόσεις από τις επιμέρους προνοσοκομειακές και ενδονοσοκομειακές ομάδες που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του κρίσιμου τραυματία, απουσιάζει εντούτοις η λεπτή κόκκινη συνδετική κλωστή που μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχεια του εγχειρήματος και να του προσδώσει χαρακτήρες οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο ενός λειτουργικού και αξιόπιστου Εθνικού Συστήματος Τραύματος.

Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και πρέπει να αλλάξουν τώρα.

Η Ελληνική Εταιρεία Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής-ΕΕΤΕΧ πρωτοστατεί με όλες τις δυνάμεις τα τελευταία χρόνια σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού Εθνικού Συστήματος Τραύματος, τόσο μέσα από τη δράση της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την Οργάνωση Διαχείρισης Τραύματος-Εθνικό Τραύματος όσο και με τη συμμετοχή της στην οργάνωση ενός τολμηρού σχεδίου Μετεκπαίδευσης συναδέλφων Χειρουργών και Ορθοπεδικών στη Χειρουργική του Τραύματος, με πόρους και την οργανωτική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ—ISN) και τη θεσμική στήριξη του Υπουργείου Υγείας, στο μεγαλύτερο Κέντρο Τραύματος παγκοσμίως (Trauma Directorate of Chris Hani Baragwanath Academic Hospital—CHBAH, Johannesburg, South Africa).

Πολλά πρέπει και μπορεί να γίνουν, τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική σας συμμετοχή και στήριξη. Γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες, εθελοντές, διοικητικά και πολιτικά στελέχη των Υπηρεσιών Υγείας αποτελούν αλληλένδετους κρίκους σε μια αλυσίδα ζωής και αισιοδοξίας.

Σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας και την αύξηση της επιβίωσης του τραυματία στη χώρα μας. Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος δεν είναι ουτοπική φαντασίωση κάποιων γραφικών, είναι επείγουσα Εθνική Αναγκαιότητα!

Σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια εντάσσεται η διοργάνωση από την Ελληνική Εταιρεία Τραύματος & Επείγουσας Χειρουργικής-ΕΕΤΕΧ της Ημερίδας Τραύματος THESSALONIKI MINI TRAUMA CONFERENCE στις 21 Οκτωβρίου 2023 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΓΝΘ Παπαγεωργίου, με καλεσμένους ομιλητές κορυφαίες προσωπικότητες της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας του Τραύματος από χώρες από 3 διαφορετικές ηπείρους (Ελβετία, ΗΠΑ, Κολομβία, Νότιος Αφρική, Ολλανδία).

Στη διάρκεια της Στρογγυλής Τράπεζας DAMAGE CONTROL IN TRAUMA (09:00-11:15), οι ομιλητές θα αναπτύξουν όλες τις πτυχές της αναζωογόνησης και της επείγουσας Αναισθησιολογικής και Χειρουργικής διαχείρισης του κρίσιμου τραυματία, ενώ στην πολύωρης Ειδικής Συνεδρίας ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑ—ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ:


Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ & Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ (12:00-17:00) οι εισηγητές θα μεταφέρουν την πολύτιμη εμπειρία τους από την Οργάνωση των Συστημάτων Τραύματος στις χώρες τους (Willem Brinkert/Ολλανδία, Alberto Garcia-Marin/Κολομβία, Barbaro Ignacio Monzon/Νότιος Αφρική, Aris Exadaktylos (Άρης Εξαδάκτυλος)/Ελβετία, George Velmachos (Γεώργιος Βέλμαχος)/ΗΠΑ:
 
  • Τι προβλήματα και εμπόδια αντιμετώπισαν και πως τα ξεπέρασαν
  • Πως οργάνωσαν την προνοσοκομεική φροντίδα και τις υπηρεσίες επίγειας διάσωσης και πρωτογενούς αεροδιάσωσης
  • μεταφορά του τραυματία στο κατάλληλο Νοσοκομείο υποδοχής και τη διανοσοκομειακή μεταφορά σε περίπτωση ανάγκης
  • Πως οργάνωσαν τα Κέντρα Τραύματος διαφόρων επιπέδων, τους χώρους υποδοχής και αναζωογόνησης στα ΤΕΠ, τα Χειρουργεία και τις ΜΕΘ
  • Πως εκπαιδεύουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό-διασώστες, επειγοντόγους, χειρουργούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, υγειονομικούς απομακρυσμένων περιοχών
  • Πως συγκροτούνται και πως λειτουργούν οι Ομάδες Τραύματος.
  • Πως σχεδιάζουν και πως υλοποιούν το Αρχείο Τραύματος (Trauma Registry)
  • Πως σχεδιάζουν και πως υλοποιούν πολιτικές πρόληψης

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΧ κ. Βασιλείου θα παρουσιάσει τις εξελίξεις στη χώρα μας και πως η διεθνής εμπειρία μπορεί να φανεί χρήσιμη στο εθνικό εγχείρημά μας.

Μπορείτε να πάρετε μέρος στην ανοικτή συζήτηση που θα ακολουθήσει είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά.

Είναι φανερό ότι η Ημερίδα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για όλους μας να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε γνώμες με ανθρώπους που όχι μόνο διαχειρίζονται κρίσιμους τραυματίες σε καθημερινή βάση, αλλά και διαθέτουν τεράστια οργανωτική εμπειρία.

Να είστε όλοι εκεί!

Με εκτίμηση

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΕΤΕΧ

Π. Βασιλείου
Πρόεδρος ΕΕΤΕΧ

Κ. Φορτούνης
Γραμματέας ΕΕΤΕΧ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ετικέτα